New York-Bilder

Rom

Rom

Rom - Forum Romanum

Rom - den eviga staden

Från New York till Rom är resan ganska lång men älskar du storstäder så testa att besöka Rom - den eviga staden.

 

 

Rom vs. New York

Både Rom och New york är storstäder men upplevelserna är ganska annorlunda. New york har sina jättelika skyskrapor men Rom har å andra sidan vackra byggnader och kulturhistoriska minnesmärken från Antiken och framåt.

New York är stort och modernt. Rom har sina charmiga trånga gränder och gamla kvarter.

Rom är som att vandra i ett museum fast man går mitt i staden och man kan verkligen känna historiens vingslag.

Älskar du filmeroch serier som Ben Hur, Gladiator, Rome mfl. och samtidigt älskar historia och har en levande fantasi, förmågan att "känna in" miljöer så kommer du att få ståpäls i Rom när du befinner dig på Forum Romanum.

 

Italiensk mat

Rom kryllar av mysiga uteserveringar där du kan slå dig ner och fika eller äta gott. Både maten , vinet och espresson är räcker som anledning att besöka Rom. De italienska pastarätterna och även pizzan är underbar (förmodligen mycket på grund av färska ingredienser, tomaterna har fått mogna klart innan skörd). Självklart har det italienska köket mycket mer att erbjuda. New York har mångfald men gillar du italienskt mat står Rom för kvaliteten.

Shopping i Rom

För den shopping är förstås New York en bra huvudstad men är du ute efter shopping i sköna miljöer är området kring spanska trappan ett självklart val. Här hittar du allt, Gucci, Hugo Boss, Prada mm. Det gäller förstås att ha råd om du ska ha det senaste och lyxigaste modet!

Forboll i Rom

New York har sitt utbru av idrott men älskar du fotboll är Rom stället att besöka, speciellt när Roma och Lazio möts i en derby på Stadio Olimpico. Enorm stämning!

 

Sevärdheter i Rom

När är några av alla de sevärdheter som du kan kika närmare på om du åker till Rom någon gång:

 

Colosseum

Den gamla arenan där djur och gladiatorer miste livet för att kjesarna ville erbjuda "bröd och skådespel" för attlugna folket har hunnit bli ganska fallfärdig. Men byggnaden är fortfarande mäktig att se.

 

Pantheon

En märklig, rund byggnad som inte ser så mycket ut för världen på utsidan men som är en upplevelse på insida. Det runda hålet som enda fönster skapar en speciell atmosfär.

Rom - Pantheon

 

Peterskyrkan

Utsikten från Peterskyrkan är nästan mer sevärd än själv kyrkan (som jag personligen tycker är lite väl prålig). Peterskyrkan ligger i Vatikanstaten och härifrån utgåt den katolska kyrkans makt.

 

Castel Sant Angelo

En gammal borg som är sevärd i sig men som ockås rymmer utställningar.

 

Palatinen Forum Romanum

På Palatinen bodde de mäktigaste i Rom och här finns det gamla ruiner att se och ett museum. Forum Romanum var Roms centrala punkt. Här låg och marknaderna där handelns sköttes och det var även här politiken utspelade sig. Religionen var stark i antiken och här fanns många tempel och helgedomar.

 

Här är några länkar där du kan få veta mer om Rom.


Rom

För dig som är vill veta mer eller som tänkt resa till Rom.

Rome
A travelguide to Rome (in english)

Rome Map

All the Maps you need on your trip to Rome.

 

 

Guide i Rom
För dig som bestämt dig för Rom och som vill ha en guide när du väl är där.

 

Colosseum i Rom / Rome