New York-Bilder

New York - Central Park

Central Park New York

New york -Central Park

 

Central Park är 3,4 kvadratkilometer stor och besöks årligen av ungefär 25 miljoner människor i New York. Den ligger mitt på Manhattan och ritades av landskapsarkitekten Frederick Law Olmsted och arkitekten Calvert Vaux.

Den har kallats för New Yorks lunga eftersom parken är det enda stora grönområdet. Det finns förstås fler parker men de är små i jämförelse.

 

 

New york -Central Park

 

Central Park invigdes 1859 och har varit nationalhistoriskt landmärke sedan 1963. Parken är öppen året runt. Förutom att vara ett andningshål för alla New York-bor är den också en oas för många flyttfåglar och det finns runt 200 arter närvarande.

 

New york -Central Park

 

Central Park har figurerat i många filmer vilket gjort den berömd över hela världen och parken är USAs mest besökta park.

Även om Central Park bitvis ser naturlig ut så är nästan allt i parken anlagt när den skapades.

Besöker du restaurangen ovan får du en fin utsikt över en liten sjö.

 

New york -Central Park

 

Du hittar flera dammar, ett par sjöar, fontäner, promenadstråk och olika byggnader i Central Park. Vissa delar ser naturliga ut och andra är mer arrangerade. Här finns restauranger, en teaterscen, Central Park Zoo och även gräsplaner för att utöva baseball och andra bollsporter. New York är trots allt inte bara skyskrapor, avgaser och högt tempo.

 

New york -Central Park

 

Central Park omgärdas av byggnader och kostnaden för att bo intill parken har alltid varit extremt hög och byggnaderna i sig är förstås nästan värda sin vikt i guld.

Trots att man älskar att bebygga så mycket som möjligt i New York är det ändå tillgång till grönområden som lockar mest..

Jag kunde inte låta bli att ta en bild på byggnaden ovan som egentligen är en toalett som passar bra in i grönskan.

 

New york -Central Park

 

Runt Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir som syns på bilden går det ett promenadstråk som är väldigt populärt bland joggare som vill hålla sig i trim.

Andra sevärdheter i Central Park är Swedish Cottage Marionette Theatre, Cleopatra's Needle, Belvedere Castle, två kridskobanor, massor av statyer, blomsterarrangemang mm. mm. Vill du se hela parken får du räkna med att lägga ett par av dina dagar i New York på att gå omkring i den.

 

Parken var tidigare ett osäkert, rentav farligt ställe att vistas på, speciellt på nätterna men efter polisiära insatser har parken blivit mycket säkrare. Antalet anmälda brott i parken ligger nu under 100 per år och det handlar mest om småbrott.

Om man slår ut antalet brott per besökare är det alltså en av 250 000 som drabbas. Min gissning är att det är farligare i centrala Stockholm...

 

Läs även om: New York Chrysler building