New York-Bilder

Sevärdheter i NEW YORK

Sevärdheter i New York

 

Mina favoriter bland New Yorks sevärdheter

Här listar jag mina favoriter bland New Yorks sevärdheter. Ställen som jag verkligen tycker att du bör besöka om du reser till New York.

 

 

Empire State Building

Uppifrån toppen på New Yorks för tillfället högsta byggnad är utsikten verkligen mäktig. Manhattan breder ut sig och man förstår verkligen hur stor staden är.

Jag rekommenderar till och med två besök. En på dagen och en på kvällen.

Byggnaden i sig är också sevärd med sin speciella arkitektur. Tyvärr har man byggt om en del invändigt men det pågår en upprustning som ska återställa byggnaden till sin forna glans.

Helt klart min favorit bland sevärdheterna.

New York bilder - Empire State Building »

 

Frihetsgudinnan och Liberty Island

En tur med båt ut till Liberty Island är väl värd kostnaden. Inte bara för att få se statyn som skänktes av Frankrike utan även för att få se Manhattan på håll och för att båtturen i sig är trevlig. Vill du gå upp i Frihetsgudinnan är det lite krångligt. Du måste ansöka om det redan någon månad innan för att de ska kunna göra en säkerhetskontroll. Så tänk på det i god tid innan du reser till New York.

New York bilder - Frihetsgudinnan »

 

Brooklyn Bridge

En promenad över bron mot Brooklyn på kvällstid och du får se en vacker vy av New York när staden lyser upp. Det kan vara lite knepigt att hitta uppgången till bron, den ligger en bra bit in från stranden.


New York bilder - Brooklyn bridge »

 

 

Central Park

Ta det lugnt en stund och koppla av i grönskan i Central Park. New York-bornas eget andningshål. Här finns bl.a. en vacker restaurang belägen vid en damm. Det hålls i bland konserter i parken och längs vägen runt Central Park trängs joggare och cyklister med flanörer och försäljare .

Parken bjuder på en hel del sevärdheter men det är grönskan mitt bland all bebyggelse som är det lite speciella.

New York bilder - Central Park »

 

Times Square

På lördagvkällarna är det som mest folk ute och rör sig i New York. Vid Time Square där du hittar mycket av barerna, utelivet och showerna kan det bli riktigt trångt men andra kvällar är det bättre.

Här hittar du alltså det mesta i nöjesväg bl.a. restauranger, biografer och casinon. Reklam- och neonskyltarna skapar en speciell atmotsfär i området.

Times Square är kanske det som andas mest New York i hela New York.

Sevärt är det i alla fall.

New York bilder - Times Square »

 

Fler sevärdheter i New York

Det finns förstås otroligt mycket mer att se i New York. Här är några fler platser. Jag kommer att komplettera listan längre fram.

 

Bleecker Street

På Bleecker Street ligger jazz- och bluesklubbarna på rad.

De flesta ställena är gratis och även om du kanske inte normalt lyssnar på den här typenav musik rekommenderar jag ett besök. Stämningen är svårslagen, från avslappnad, avskalad blues till modern mer hetsig jazz. Har du tur kan du råka slinka in när någon riktigt känd musiker uppträder.

 

Chrysler Building

I min mening New Yorks häftigaste byggnad. Arkitekturen är fantastisk med sin Art Deco Stil. Tyvärr är det svårt att uppleva den annat än på håll. Du är visserligen välkommen in i entrénhallen, så passa på att gå in om du har vägarna förbi men man får inte längre komma upp och njuta av utsikten över New York.

 

New York bilder - Chrysler building »

 

Guggenheim

Arkitekturen är i sig en stor behållning om du besöker Guggenheim. Utställningarn löper längs en spiralformad gång som är öppen i mitten (påminner om trappan i Vatinakmuseerna om du varit där men mycket större). Speglar skapar ytterligare en effekt. Konstmusset ritades av Solomon R. Guggenheim och grundades 1937. Frank Lloyd Wright var arkitekten som ritade museet som byggdes mellan 1943-1959.

Du hittar bl.a verk av Kandinsky, Picasso och Gaugain i Guggenheimmuseet.

 

Pir 17

Vi pir 17 kan du äta en bit mat vid kajkanten och titta på de äldre segelfartygen med skyskraporna som fond samtidigt som du hör vågorna klucka. Ett mysigt ställe där det förutom mängder med restauranger även finns ett varuhus bl.a. med en butik som säljer julprydnader året om.

Förutom att New Yorks skyskrapor reser sig upp mot staden känns faktiskt inte Pir 17 som just New York. Det skulla kunna vara vilken hamn som helst.

Här hittar du även South Street Seaport Museum.

 

Battery Park

Battery Park är inte lika grönskande som många andra av New Yorks parker men den är ändå sevärd. Från parken har du en fin utsikt ut mot Frihetsgudinnan och Ellis Island. I parken finns flera monument och skulpturer. Det finns även en restaurang här där du kan ät.

Härifrån kan du även ta färjan över till Liberty Island.

 

Naturhistoriska museet i New York

American Museum of Natural History som det heter inrymmerbl.a. välgjorda utställningar med uppstoppade djur där man försökt återskapa deras naturliga miljö.

Här hittar du också utställningar om människans tidiga historia och olika folkslag. Du kan bl.a se Inkatempel i minitayr och förkrympta människohuvuden.

Det finns även en stor utställning med fakta och skelett från dinosaurier och när man ser dem inser man hur stor de egentligen är.

I anknytning till musset ligger även en vetenskaplig utställning bl.a. om rymden där du kan läsa om de olika planeterna och här fnns bl.a. en stor meterit och en månlandare att titta på.

Museet är en sevärdhet där även de yngre kommer att ha roligt.