New York-Bilder

New York Empire State Building

Empire State Building - New York

 

Empire State Building

 

Empire State Building började byggas 1930 och stod klar i maj 1931. Namnet kommer från staten New York som även kallades The Empire State.

Skyskrapan hittar du vid 5th avenue och 34th street på manhattan och det är en mäktig syn. Den har 102 våningar och är 381 meter hög (443 inkl. masten högst upp). Den är så hög att det är svårt att fånga hela byggnaden på bild.

 

 

Empire State Building

 

Empire State Building var världens högsta byggnad under 41 år, fram till 1972 då World Trade Centers ena torn stod klart.

Från den 11 september 2001 när World Trade Center drabbades av terroristattacken är den återigen New Yorks högsta byggnad (dock inte världens högsta).

Bilden ovan visar utsikten från Emipre mot Brooklyn.

 

Empire State Building

 

Besöker du New York ska du definitivt inte missa att ta dig upp i Empire State Building. Utsikten är överväldigande.

Manhattan breder ut sig runt dig och man blir lite förundrad över hur vi människor kan förändra ett landskap med våra byggnadsverk. Med en sådan utsikt är det inte så svårt att få till ganska bra New York bilder. Har du otur kan förstås vädret vara disigt.

Oavsett är det en av de sevärdheter du måste besöka i New York!

 

Empire State Building

 

Myllret av byggnader är nästan ogreppbart oändligt. Nedan syns utsikten västerut. Byggnaden där man anar en rundel är Madison Square Garden. En arena som rymmer upp till 20 000 åskådare. Här kan du se basket, hockey , konserter och många andra evenemang. Men räkna inte med att du spontant kan slinka in för att se något. Du måste ofta boka flera månader i förväg så planera din New York resa i god tid om du vill besöka Madison.!

 

Empire State Building

 

När Empire State Building stod klart rådde det ekonomisk kris och man hade stora problem att hyra ut lokalerna. För att byggnaden inte skulle se så tom ut hyrde man folk som gick runt och tände och släckte belysningen.

Bilden ovan visar New York mot väster och den runda byggnaden som skymtar i förgrunden är Madison Square garden.

 

Empire State Building

 

På nätterna lyser Empire State Building och ofta i olika färger. Om du vill kan du själv ansöka om att få bestämma över belysningen...

Empire State Building är öppen även kvällstid och utsikten lär vara häftig nattetid. Jag hann själv inte med två besök men åker jag dit igen ska jag absolut försöka se Manhattan från ovan på natten.

Jag kommer också att ta med stativ för att kunna få bra bilder även nattetid.

 

Empire State Building

 

Här ser man Frihetsgudinnan i diset och även byggkranarna vid Ground Zero. Faktiskt skymtar man även ett och annat träd bland alla dessa byggnader. Man känner sig lite tudelad. Det är en mäktig vy över vad människan kan åstadkomma samtidigt som det är lite skrämmande att vi helt kan ersätta ett naturligt landskap med stål och betong.

 

Mer information(på engelska) om Empire State Building »

 

Läs även om: New York Frihetsgudinnan