New York-Bilder

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge New York

 

Brooklyn Bridge

 

Brooklyn Bridge sträcker sig över East River mellan Manhattan och Brooklyn. Den var världens största hängbro när den stod klar den 24 maj 1883. Det tog 14 år att bygga bron och det kostade 27 miljoner US-dollar.

Bygget var lite otursörföljt. 27 personer dog under byggandet av bron och vid en vecka efter invigningen spred sig ett rykte om att bron var på väg att kollapsa och i paniken som uppstod dog ytterligare 12 personer.

 

 

Brooklyn Bridge

 

Brooklyn Bridge

 

Brooklyn Bridges huvudspann är 486 meter. Bron har sedan 1954 sex filer för motortrafik och en egen gångbana för gång- och cykeltrafikanter.

John Augustus Roebling vars arkitektfirma ritade bron drabbades även han av otur. Han skadade foten i samband med bygget och dog några veckor senare av stelkramp.

 

Brooklyn bridge

 

Bron är vackert belyst om kvällarna och tar man sig en promenad på den nattetid får man man även en vacker vy över New York.

Brooklyn Bridge konstruerades för att vara sex ggr. så stark som man trodde behövdes och det är därför den står kvar. När den byggdes visste man inte så mycket om hängbroar och vindbelastningar. De flesta andra broar från den här tiden är borta sedan länge.

 

Brooklyn Bridge

 

Bilarna passerar under gångtrafikanterna. Tyvärr är gångvägen smalare vilket gör att sikten delvis skyms.

Bron börjar bli till åren och därför används den inte längre till tunnebanetrafik, spårvagnar och bussar.

 

Brooklyn Bridge

 

Vill du lyckas med dina bilder nattetid. Ta med stativ! Det hade tyvärr inte jag så de flesta bilder blev sisådär..

 

Brooklyn Bridge kom 1977 med på en officiell lista över historiska platser och 1983 blev den utnämnd till nationellt historiskt landmärke för ingenjörskonst.

 

Läs även om: New York Central Park