New York Bilder

MoMA

Museum Of Modern Art, New York

 

Brooklyn Bridge

 

Om du är det minsta intresserad av modern konst är Museum Of Modern Art (som även brukar kallas för MoMA) ett självklart besöksmål när du är i New York.

 

På Moma hittar du flera fasta utställningar med kända konstverk men de förnyar sig hela tiden och det pågår ofta tillfälliga utställningar med intressanta konstnärer.

 

 

Här blandas målningar, grafik, illustrationer, film, foto och böcker med installationer, designföremål, möbler, arkitektur och mycket annat.

 

Brooklyn Bridge

 

Museum Of Modern Art ligger på Manhattan, 11 West 53rd Street och invigdes 7 november 1929. Varje år kommer det runt 2,5 miljoner besökare till MOMA. Museet har över 300 000 böcker från 70 000 konstnärer i sina samlingar.


Idén till museet väcktes 1928 av Abby Aldrich Rockefeller (John D. Rockefeller juniors fru) och två av hennes vännder Mrs. Cornelius Sullivan och Lillie Bliss. De hyrde enkla lokaler och öppnade MoMA nio dagar efter kraschen på Wall Street. Det var inte många som trodde att de skulle lyckas!

 

Brooklyn Bridge

 

På MoMA kan du få se klassiska mästerverk av bl.a. Pablo Picasso, Salvador Dalí, Piet Mondrian, Claude Monet, Henri Matisse, Paul Cézanne, Frida Kahlo och Andy Warhol.

 

Brooklyn bridge

 

Claude Monets triptyk med liljor tillhör den större av målningarna på MoMA. Är du i New York så missa inte ett besök men räkna inte med att du ska kunna ta en bra bild av tavlan!

 

Brooklyn Bridge

 

På MoMA pågår alltid olika utställningar och ovan syns en av installationerna på temat ljus.

 

Brooklyn Bridge

 

En av de mer kända målningar som hänger på MoMA är Stjärnenatt av Vincent van Gogh.

 

Läs mer om MoMA på deras webbplats: moma.org

 

Läs även om: New York Shopping